Palestijns kabinet stapt op om gezagscrises, staat boven een artikel, wat maandag 14 februari 2011 in Trouw werd gepubliceerd. De oorzaak van de gezagscrises is volgens Hamas vooral het schandaal wat is ontstaan na de publicatie van geheime Palestijnse documenten, waarin vergaande Palestijnse tegemoetkomingen werden onthuld.
Uit het in Trouw gepubliceerde artikel wordt het Palestijnse aanbod, als dat al betrouwbaar zou zijn, wel, het Israëlische tegenvoorstel niet gepubliceerd. Dat voorstel hield o.m. in dat Israël 6,8% van de Westoever wilde annexeren en daar 5% land voor terug wou geven. Er zou ook een corridor komen tussen de Westoever en Gaza. Israël was zelfs bereid sommige Arabische wijken van Jeruzalem naar de Palestijnen te laten gaan. Het artikel, zoals gepubliceerd in Trouw, wekt inderdaad de indruk dat de gezagscrises waarin het Palestijnse kabinet verkeerde, vooral is ontstaan door de voor hen nadelige publicatie van de geheime Palestijnse documenten, waaruit toegeeflijkheid van de Palestijnse onderhandelaars ten opzichte van Israël zou blijken. Dat Israël net zo, of wellicht nog wel meer toegeeflijk was, komt in dit artikel niet aan bod. Zoals dit artikel gepubliceerd is in Trouw wordt geen aandacht geschonken aan de Israëlische bereidheid, die de positie van de afgetreden Palestijnse regering geloofwaardiger had kunnen maken. De werkelijke reden van de gezagscrises is het blijvende en fundamentele verschil van opvattingen tussen Hamas en Fatah. Die laatste partij is volgens Hamas niet radicaal genoeg. De mening van Hamas over het aftreden van de Palestijnse regering maakt dus onderdeel uit van hun strategie.
J.S.
Bron:
http://www.zionism-israel.com/blog/archives/00000529.html
Palestijns kabinet stapt op om gezagscrisis
Het voltallige Palestijnse kabinet heeft zijn ontslag ingediend bij president Mahmoud Abbas. Hij mist volgens de radicale Hamasbeweging, die de macht heeft in de Gazastrook, elke vorm van gezag.
Dat hebben regeringsfunctionarissen maandag gemeld. Abbas accepteerde het ontslag en vroeg premier Salam Fayyad een nieuwe regeringsploeg samen te stellen.
De Palestijnse Autoriteit van Abbas had zaterdag al aangekondigd dat zij in september verkiezingen wil organiseren voor het parlement en voor het presidentschap. De radicale Hamasbeweging, die de macht heeft in de Gazastrook, wees de stembusgang direct af.
Abbas mist volgens Hamas elke vorm van gezag. Zijn ambtstermijn liep in januari 2009 af, maar werd een aantal keren verlengd in afwachting van verkiezingen die steeds weer werden uitgesteld. Zo werd een stembusgang in januari 2010 geannuleerd wegens hevige spanningen tussen Hamas en Fatah, de partij van Abbas die de scepter zwaait over de Westelijke Jordaanoever.
Hamas zette de aankondiging van de stembusgang weg als een poging van Abbas om de aandacht af te leiden van het schandaal dat recent ontstond door de publicatie van geheime Palestijnse documenten door de Arabische nieuwszender al-Jazeera en de Britse krant The Guardian. Daaruit bleek dat de Palestijnse autoriteit in 2008 bereid was vergaande concessies te doen aan Israël tijdens vredesonderhandelingen.
Zo bood de Palestijnse Autoriteit aan vrijwel alle illegale nederzettingen in Oost-Jeruzalem te accepteren als Israëlisch grondgebied. Ook zouden Palestijnse onderhandelaars bereid zijn geweest akkoord te gaan met de terugkeer van niet meer dan 100.000 Palestijnse vluchtelingen, over een periode van tien jaar. Het gaat om mensen die in 1948, toen de moderne staat Israël ontstond, naar het buitenland vluchtten en om hun nageslacht. Uit de documenten bleek verder dat de geheime diensten van Israël en van de Palestijnse Autoriteit nauw met elkaar samenwerken.
De regering van Abbas werd ernstig in verlegenheid gebracht door de onthullingen. Veel Palestijnen zijn woedend over de toezeggingen die werden gedaan door de Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat. Die bood zaterdag zijn ontslag aan bij president Abbas.
De logische conclusies uit de Pali Papers, zoals verwoord door Missing Peace, trekken de media inclusief Trouw nergens:
BeantwoordenVerwijderen1. De Palestijnse leiders reageren nog altijd afwijzend en haast agressief wanneer iets of iemand suggereert dat zij bereid zouden zijn tot concessies om vrede met Israel te bereiken.
2. De Palestijnse leiders lieten na de publicatie van de papers een nieuwe kans lieten liggen om hun achterban voor te bereiden op vrede en de daarvoor noodzakelijke concessies.
Zie:
http://www.likud.nl/persnl138.html