dinsdag 21 juni 2011

Jeruzalem steunt omstreden expansie nederzetting

De eerste twee alinea's van dit korte bericht wat in Trouw is gepubliceerd geven enige concrete informatie. Zo lezen we daarin dat de gemeenteraad van Jeruzalem het groene licht geeft aan de uitbreiding van 2000 huizen in de nederzetting Ramat Shlomo en in verband met het grote ruimtegebrek elk van die 2000 huizen een extra kamer krijgt.

Interessant is dat Ramat Shlomo in Wikipedia 'a large Jewish housing development in north Jerusalem' wordt genoemd, maar dat terzijde.

In de derde en laatste alinea komt de tendens om in de berichtgeving over het Midden Oostenconflict alleen de Palestijnse belangen toe te lichten weer aan de oppervlakte. Daar kunnen we lezen dat elke uitbreiding van een nederzetting van Jeruzalem gevoelig ligt bij de Palestijnen. En daarbij wordt ook de intussen al tot mantra geworden opmerking geplaatst, 'dat Israël in 1967 Oost-Jeruzalem veroverde en het stadsdeel nadien heeft geannexeerd wat internationaal nooit erkend is'. Er wordt helemaal voorbijgegaan aan het feit dat Ramat Shlomo in een gebied ligt wat altijd al door Joden werd bewoond en dat de wijk zelf in een niemandsland ligt als gevolg van de wapenstilstand tussen Israël en Jordanië in 1949. Jordanië veroverde in de oorlog die aan die wapenstilstand vooraf ging de Westbank.

 

J.S.

 

Bronnen: http://en.wikipedia.org/wiki/Ramat_Shlomo

 

http://www.zionism-israel.com/blog/archives/00000446.html

 

 

De gemeenteraad van Jeruzalem heeft vandaag het groene licht gegeven aan de uitbreiding van 2000 huizen in de nederzetting Ramat Shlomo. Dat maakte het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/2446824/2011/06/19/Jeruzalem-steunt-omstreden-expansie-nederzetting.dhtml

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten