maandag 4 april 2011

Goldstone: We weten nu veel meer over de Gaza-oorlog

Afgelopen zaterdag 2 april schreef Richard Goldstone, voorzitter van de internationale commissie die de strijd in de Gazastrook van eind 2008 begin 2009 heeft onderzocht, in een opiniestuk in The Washington Post: "Wij weten nu veel meer over wat er in de Gaza-oorlog gebeurde dan toen ik de commissie voorzat".

Trouw neemt op zondag 3 april het artikel van het ANP wat aan dit opiniestuk is gewijd kritiekloos over. Je mag hopen dat dit gebeurd is door tijdgebrek. Het artikel eindigt namelijk met de veel voorkomende standaardzin over deze kwestie: "De strijd kostte dertien Israëliërs en ongeveer 1400 Palestijnen het leven". Deze zin zomaar over te nemen en dan ook nog als slotzin te plaatsen doet bijvoorbeeld géén recht aan de woorden van premier Benjamin Netanyahu die o.m. in een reactie op het opinieartikel van Goldstone schreef: "Israël heeft niet met opzet burgers schade berokkend".  Bovendien zwakt het artikel op deze manier ook nog eens téveel af van wat het éigenlijk te melden heeft, dat is uitwerking van de opmerking van voorzitter Richard Goldstone die inmiddels veel meer weet over wat er in de Gazaoorlog gebeurde. Ik citeer daarover uit het artikel zelf: "Hoewel het bewijsmateriaal uit Israël dat sinds de publicatie van ons rapport is opgedoken, niet ontkracht dat burgers op tragische wijze om het leven zijn gekomen, betreurt Goldstone dat zijn commissie niet beschikte over voldoende materiaal".

Naar aanleiding van de slotzin, zoals in het artikel is gebruikt, wijs ik er ten slotte nog op dat er wel degelijk nauwkeurig cijfermateriaal is en ook al was over alle slachtoffers die vielen tijdens de oorlog in de Gazastrook, voordat Richard Goldstone met zijn opiniestuk in The Washington Post kwam. Dit cijfermateriaal doet aan die slachtoffers, de strekking van het artikel en Israël zelf meer recht, dan die ongenuanceerde standaardzin aan het eind.

 

J.S.

 

Bron: http://www.israel-palestina.info/gaza_oorlog.html

 


Goldstone: We weten nu veel meer over de Gaza-oorlog

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/1869622/2011/04/03/Goldstone-We-weten-nu-veel-meer-over-de-Gaza-oorlog.dhtml


De internationale commissie die de strijd in de Gazastrook eind 2008-begin 2009 onderzocht, zou 'een ander rapport' hebben geschreven, als zij toegang had gehad tot informatie die nu beschikbaar is. Dat schreef de voorzitter van de commissie, de Zuid-Afrikaanse oud-rechter Richard Goldstone, zaterdag in een opiniestuk in de krant The Washington Post. ''Wij weten nu veel meer over wat in de Gaza-oorlog gebeurde dan toen ik de commissie voorzat'', aldus Goldstone.

De commissie concludeerde dat zowel Israël als de Palestijnse beweging Hamas, die in de Gazastrook aan de macht is, tijdens de 22 dagen durende strijd oorlogsmisdaden en mogelijk ook misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd. Een commissie van onafhankelijke deskundigen die onderzocht wat met de aanbevelingen van Goldstones commissie was gedaan, ontdekte dat Israël veel tijd en geld heeft gestoken in onderzoek naar vierhonderd beschuldigingen van wangedrag in Gaza. Daartegen deed Hamas geen enkel onderzoek naar de beschietingen op Israël die tot het Israëlische offensief in de Gazastrook leidden.

Goldstone schrijft dat de raketten die Hamas op Israël afvuurde, ''met opzet en zonder onderscheid op burgerdoelen waren gericht''. Het doelwit van de aanvallen van Israël waren niet in de eerste plaats burgers. Hoewel het bewijsmateriaal uit Israël dat sinds de publicatie van ons rapport is opgedoken, niet ontkracht dat burgers op tragische wijze zijn omgekomen, betreurt Goldstone dat zijn commissie niet beschikte over voldoende materiaal. Daardoor kwam zij tot de conclusie dat Israël het op burgers had gemunt. Dat zou waarschijnlijk invloed hebben gehad op onze conclusies over de gerichtheid van de aanvallen en de oorlogsmisdaden, schrijft de Zuid-Afrikaan.

Israël heeft naar aanleiding van Goldstones stuk de Verenigde Naties gevraagd het rapport van de commissie, waaraan het land niet heeft meegewerkt, in te trekken. De Zuid-Afrikaan schreef het voor de mensenrechtenraad van de volkerenorganisatie. ''Alles wat wij hebben gezegd is waar gebleken. Israël heeft niet met opzet burgers schade berokkend'', schreef premier Benjamin Netanyahu zaterdag aan de VN. De strijd kostte dertien Israëliërs en ongeveer 1400 Palestijnen het leven. (ANP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten