Afgelopen vrijdag 25 maart is er door onbekende oorzaak iets mis gegaan met het plaatsen van de juiste link en artikel. Er was commentaar geleverd op het artikel 'spanning Palestijnen en Israël loopt weer op'. Helaas verwees de link naar een ander artikel wat ook in zijn geheel in de Trouw Israël Monitor is geplaatst. Volledigheidshalve; onderstaand treft u nogmaals het commentaar aan op het artikel 'spanning Palestijnen en Israël loopt weer op', deze keer voorzien van de juiste link en het juiste artikel. Het artikel 'gewonden door zware explosie in Jeruzalem' wat de vorige keer abusievelijk, met link, werd geplaatst is NIET van commentaar voorzien. Met excuus voor het ongemak.
Op woensdag 23 maart besteedde Trouw ondermeer aandacht aan de toenemende spanning tussen de Palestijnen en Israël. Een aanslag op een druk busstation in een joodse wijk in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem is een sinister voorbeeld daarvan. De titel van het artikel wat in Trouw is verschenen en overgenomen is van AP, ANP, Reuters, is misleidend. Alsof de toenemende spanning iets zou zijn van wat in gelijke mate aan beide partijen zou liggen. De juiste volgorde is dat er vanuit Palestijnse militante hoek terreurdaden, vaak tegen onschuldige burgers, worden begaan en Israël dáárop RE – ageert! Vanuit dit opzicht kan de reactie van premier Benjamin Netanyahu, 'dat Israël agressief en verantwoordelijk zal reageren' in de juiste context worden geplaatst. Omdat de volgorde van het geweld steeds meer ten nadele van Israël wordt uitgelegd is er toenemend begrip voor Palestijnse terreurdaden en afnemend begrip voor de Israëlische reacties daarop. In dit verband is het wel positief dat President Barack Obama de aanslag op het busstation in Jeruzalem veroordeelde en zijn afkeuring uitsprak over raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël. In de laatste alinea van het artikel wordt de intussen zo vaak gehanteerde negatieve benadering van Israël weer echt opvallend opgepakt. Ik citeer daaruit: "De reactie van het Israëlische leger laat vaak niet lang op zich wachten". Dit is in het geval van de Gazaoorlog feitelijk onjuist! De Israëlische regering heeft pas na jarenlang aandringen van de bevolking, die onder het bereik van de raketten lag, besloten tot militair ingrijpen. Vervolgens citeer ik: "In de eerste drie weken van 2009 voerde Israël een grootschalig offensief uit tegen Hamas in de Gazastrook". Het is maar net wat er onder 'offensief' wordt verstaan. En, alweer, gelet op de volgorde van het geweld: Vanaf 24 december 2008 voerde Hamas de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël fors op. Een reactie daarop kon dan ook niet meer uitblijven: http://israel-palestijnen.blogspot.com/2010/12/wie-begon-wanneer-de-gaza-oorlog.html
J.S.
Spanning Palestijnen en Israël loopt weer op
De Israëlische regering en militanten in de Palestijnse autonome gebieden zitten weer op ramkoers na een nieuwe escalatie van geweld in de regio. Zo was Jeruzalem voor het eerst sinds 2004 weer het toneel van een bomaanslag. Zeker een persoon kwam om het leven en tientallen anderen raakten gewond.
Israël zal ,,agressief en verantwoordelijk'' reageren om de rust en veiligheid in het land te bewaren, zo kondigde premier Benjamin Netanyahu van Israël aan. Een dag eerder stierven zeker negen Palestijnen, onder wie drie kinderen, tijdens een operatie van het Israëlische leger in de Gazastrook. Dat gebied is in handen van de strengislamitische Hamasbeweging.
Topman Ban Ki-moon van de Verenigde Naties liet in een reactie weten ,,diep bezorgd'' te zijn over de situatie in Israël en de Palestijnse Autonome Gebieden. Hij veroordeelde de bomaanslag in Jeruzalem. Enkele uren daarvoor had hij ook al zijn afkeuring uitgesproken over de dood van de drie Palestijnse kinderen.
De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelde de aanslag in Jeruzalem. Ook sprak hij zijn afkeuring uit over raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël.
Militanten in Gaza vuren tot woede van Israël regelmatig raketten af. Deze projectielen raken zelden iets en veroorzaken slechts bij hoge uitzondering letsel in Israël. De reactie van het Israëlische leger laat vaak niet lang op zich wachten. In de afgelopen jaren zijn vele Palestijnse militanten gedood.
In de eerste drie weken van 2009 voerde Israël een grootschalig offensief uit tegen Hamas in de Gazastrook. Destijds kwamen circa 1400 Palestijnen en dertien Israëliërs om het leven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten