vrijdag 25 maart 2011

Spanning Palestijnen en Israël loopt weer op

Opnieuw geen aandacht voor de juiste volgorde. Op woensdag 23 maart besteedde Trouw ondermeer aandacht aan de toenemende spanning tussen de Palestijnen en Israël. Een aanslag op een druk busstation in een joodse wijk in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem is een sinister voorbeeld daarvan. De titel van het artikel wat in Trouw is verschenen en overgenomen is van AP, ANP, Reuters, is misleidend. Alsof de toenemende spanning iets zou zijn van wat in gelijke mate aan beide partijen zou liggen. De juiste volgorde is dat er vanuit Palestijnse militante hoek terreurdaden, vaak tegen onschuldige burgers, worden begaan en Israël dáárop RE – ageert! Vanuit dit opzicht kan de reactie van premier Benjamin Netanyahu, 'dat Israël agressief en verantwoordelijk zal reageren' in de juiste context worden geplaatst. Omdat de volgorde van het geweld steeds meer ten nadele van Israël wordt uitgelegd is er toenemend begrip voor Palestijnse terreurdaden en afnemend begrip voor de Israëlische reacties daarop. In dit verband is het wel positief dat President Barack Obama de aanslag op het busstation in Jeruzalem veroordeelde en zijn afkeuring uitsprak over raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël. In de laatste alinea van het artikel wordt de intussen zo vaak gehanteerde negatieve benadering van Israël weer echt opvallend opgepakt. Ik citeer daaruit: "De reactie van het Israëlische leger laat vaak niet lang op zich wachten". Dit is in het geval van de Gazaoorlog feitelijk onjuist! De Israëlische regering heeft pas na jarenlang aandringen van de bevolking, die onder het bereik van de raketten lag, besloten tot militair ingrijpen. Vervolgens citeer ik: "In de eerste drie weken van 2009 voerde Israël een grootschalig offensief uit tegen Hamas in de Gazastrook". Het is maar net wat er onder 'offensief' wordt verstaan. En, alweer, gelet op de volgorde van het geweld: Vanaf 24 december 2008 voerde Hamas de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël fors op. Een reactie daarop kon dan ook niet meer uitblijven: http://israel-palestijnen.blogspot.com/2010/12/wie-begon-wanneer-de-gaza-oorlog.html

 

J.S.

 

Gewonden door zware explosie in Jeruzalem

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/1864107/2011/03/23/Gewonden-door-zware-explosie-in-Jeruzalem.dhtml

 

Een druk busstation in een joodse wijk in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem is woensdag getroffen door een zware explosie. Hierbij zijn zeker 25 gewonden gevallen. Volgens autoriteiten gaat het om een aanslag door Palestijnse militanten. In dat geval zou het de eerste terreurdaad in Israël in lange tijd zijn.

De explosie was in de hele stad te horen en vernietigde de ruiten van twee volle bussen. Tientallen ambulances zijn naar het getroffen busstation gesneld, in de buurt van een congreszaal in de Joodse wijk van het centrum van Jeruzalem. Het was op dat moment erg druk, omdat vele mensen van hun werk op weg naar huis waren. Zeker vier slachtoffers zouden ernstig gewond zijn, volgens de autoriteiten.

Volgens de politie gaat het om een bomaanslag door Palestijnse militanten. Yitzhak Aharonovich, de Israëlische minister van openbare veiligheid, zei dat militanten een één tot twee kilo zwaar apparaat in een koffer op de stoep hadden gezet. Nog niemand heeft de aanslag opgeëist.

Meir Hagid, één van de buschauffeurs, zei tegen persbureau AP: "Ik hoorde een knal in de bushalte, toen ik erlangs reed." Hij stopte de bus en liet mensen eruit. Niemand in zijn bus raakte gewond, volgens de chauffeur.

Medici zeiden tegen een Israëlisch tv-station dat ze in een kantoor vlakbij het busstation waren toen ze een harde knal hoorden. "We wachtten geen seconde. We stonden op en renden naar het busstation", zei één van hen. "Ik zag twee vrouwen bewusteloos op de grond. Ze zaten onder het bloed. Ik kan niet zeggen watvoor verwondingen ze hadden opgelopen."
 
Door strenge veiligheidsmaatregelen bleef Israël lang gevrijwaard van aanslagen. Palestijnen hebben tientallen bomaanslagen gepleegd op het hoogtepunt van de tweede opstand in de Palestijnse gebieden, die begon in 2000.
 
De laatste dagen waren er aanvallen over en weer tussen Israël en Palestijnen in de Gazastrook.
 
Wegens de explosie in Jeruzalem heeft premier Benjamin Netanyahu een reis naar Rusland uitgesteld, meldde de Israëlische televisie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten