vrijdag 20 mei 2011

Geweld tijdens Palestijnse 'herdening' Nakba

De titel Geweld tijdens Palestijnse 'herdenking' Nakba van één van de recente fotoseries in Trouw is neutraal gesteld. Je zou uit die titel kunnen afleiden dat er geweld is gebruikt door beide partijen en al bijna hopen dat de fotoserie de titel ook op die manier  illustreert wat aan de Israëlische soldaten recht zou doen.

Het commentaar, wat direct onder de fotoserie is geplaatst, slaat deze hoop meteen weer de bodem in!

'Israëlische militairen hebben op verschillende plaatsen langs de grens het vuur geopend op Arabische betogers. Zeker twaalf mensen kwamen om het leven. Palestijnen herdenken zondag de 'nakba', de verdrijving van Palestijnen in 1948 tijdens de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog. Honderdduizenden Palestijnen sloegen toen op de vlucht of werden verdreven. Op Facebook en andere websites hadden activisten opgeroepen om naar de grens met Israël te gaan als onderdeel van de herdenking van de nakba. De Palestijnse betogers, veelal jongeren, gooien stenen, brandende autobanden en zelfgemaakte bommetjes naar de Israëlische militairen'.

De foto's versterken de toonzetting van het commentaar alleen maar en zo wordt Israël weer eens neergezet als de oppermachtige partij met goed uitgeruste soldaten tegenover een bijna wanhopige menigte die zich alleen maar met brandende autobanden en zelfgemaakte bommetjes kan bewapenen.

Maar wie goed naar de foto's kijkt ziet meer dan alleen wanhoop. Ook en zeker, pure haat die omgezet wordt in ongelimiteerde agressie tegen de joodse staat. Je moet er gewoon niet aan denken wanneer die haat omgezet wordt in goed en geavanceerd wapentuig! Op de achtergrond speelt inderdaad de oproep op facebook, door massaal de Israëlische grenzen over te trekken. Dit is een ware nachtmerrie voor de Israëlische burgers, die nooit werkelijkheid mág worden. De gevolgen daarvan zijn niet te overzien en zijn werkelijk één grens te ver. Het is niet meer dan logisch, zelfs de plicht van Israël, om deze gewelddadige betogers buiten de grenzen van Israël te houden. Een voorproefje van wat kan gaan gebeuren wanneer het leger van Israël niets meer mag doen tegen deze demonstranten is de tekst: 'we are all one', wat niet veel goeds voor Israël belooft.

 

J.S.

 

http://www.trouw.nl/tr/nl/4484/Foto/photoalbum/detail/2429285/274234/23/Geweld-tijdens-Palestijnse-herdenking-Nakba.dhtml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten