vrijdag 15 juli 2011

Netanyahu claimt zege, pro-Palestijnse kamp wint pr-strijd

Nadat de Tweede Gazavloot, of flottielje, een flop is geworden heeft Trouw toch nog  een lichtpuntje voor de activisten gevonden, maar dat doet geen recht aan wat feitelijk is gebeurd.

Dat tweede Gazaflottielje had ondermeer het doel om 'hulpgoederen' naar Gaza te sturen. Maar de inwoners van Gaza erkenden dat hulpvloten niet nodig waren, er genoeg voorraad is dankzij de dagelijkse transfers via de grensovergangen tussen Israël en Gaza. Zelfs Hamas erkent dit... De flottielje liep uit op een mislukking, doordat de Griekse autoriteiten de boten tegenhielden in de haven en geen toestemming gaven te vertrekken, naast zaken als toenemende scepsis over de opzet van de vloot en de organisaties erachter, tegenvallende deelnemersaantallen en steunbetuigingen, en verzekeraars en leveranciers die zich terugtrokken.

De Nederlandse regering had zich duidelijk tegen de Gaza bootacties uitgesproken en de Nederlandse tak van de IHH verboden, maar de grootste nederlaag voor de Nederlandse activisten was toen alle journalisten die mee zouden varen en die merendeels zeer sympathiek stonden tegenover de vloot, afhaakten omdat, zoals het in het artikel in Trouw stond, 'ze de organisatie niet meer vertrouwden'. Zo'n opmerking verhult niet alleen de vele debacles, ook en erger nog, dat Hamas de Tweede Gazavloot mee heeft georganiseerd. Of er banden waren met Hamas? Amin Abou Rashed: "Natuurlijk. Je kunt niet zonder in Gaza." Israël zou volgens Trouw naast journalisten, ook honderden activisten hebben opgepakt die nog altijd vast zouden zitten in Israëlische cellen. Het Reformatorisch Dagblad melde op 14 juli, dat bijna al die activisten zijn vrijgelaten. Eén wacht nog op een rechterlijk oordeel. Trouw laat de Israëlische mediadeskundige Amos Harel aan het woord om daarmee de strekking van het artikel te bewijzen. Harel bagatelliseert echter het gevaar van de activisten, en noemt het optreden van de regering van Israël buitenproportioneel en hysterisch. Hij bedoelt daarmee gewoon dat Israel geen zin heeft in honderden activisten die op 'Ben Goerion' met vlaggen gaan zwaaien, het Palestijnse volkslied zingen, folders uitdelen en spandoeken ontrollen. De activisten waren uit op een pr stunt en konden rekenen op een vriendelijke pers, of ze nu wel of niet werden doorgelaten. Stel dat Israel ze had doorgelaten en had laten demonstreren, dat had dan ook veel positieve publiciteit opgeleverd, en daarmee was de boodschap verzonden dat je dus op 'Ben Goerion' zomaar kan demonstreren voor de Palestijnen en zo het bestaan van Israel ter discussie kunt stellen.

De tweede Gazaflottielje is geëindigd in een waar fiasco! Maar in één ding zijn de activisten helaas wel geslaagd, ze konden inderdaad allemaal rekenen op de vriendelijkheid van Trouw!


J.S.


Bronnen: http://israel-palestijnen.blogspot.com/2011/07/inwoners-van-gaza-erkennen-hulpvloten.html


http://www.israel-palestina.info/gaza_blokkade.html#Gaza_vloot_2011

 


De Israëlische president Shimon Peres dankte zijn Griekse collega vandaag voor het tegenhouden van de flottielje naar Gaza, maar nu de stofwolken zijn gedaald blijkt dat de activisten alsnog de slag om de publieke opinie binnen hebben gesleept. http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/2663704/2011/07/11/Netanyahu-claimt-zege-pro-Palestijnse-kamp-wint-pr-strijd.dhtml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten