maandag 13 januari 2014

Terechte ophef rondom geweigerde voetballer (IPI)

 
 
 

Trouw: 'Ophef rondom geweigerde voetballer storm in glas water'. 

- door Tjalling -    

Vitesse speler Dan Mori heeft een Israëlisch paspoort en mocht daarom begin januari niet mee naar een trainingskamp in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De voetbalclub besloot daarop om hem thuis te laten.

Hier ontstond flinke commotie over in politiek en media. Na een (bewerkt) ANP-bericht op 6 januari dat redelijk gebalanceerd was, plaatste Trouw later die dag op haar website een bijdrage van Jeannine Julen met in de kop dat de ophef 'een storm in een glas water' was. Dit betrof weliswaar een citaat van de voorzitter van de internationale spelersvakbond, Theo van Seggelen, maar door dit citaat als kop boven het artikel te plaatsen suggereert Trouw het hiermee eens te zijn. Ook de eigen sportjournalist van Trouw, Henk Hoijtink, doet in dit artikel erg laconiek over het incident.  Wanneer echter een lid van een gerenommeerde sportclub om een visum c.q. nationaliteit, de toegang tot een land wordt geweigerd is dat discriminatie pur sang, wat zeker niet gebagatelliseerd mag worden.

Voor de microfoon en camera van Knevel & Van den Brink zei Frits Barend: "Iemand uitsluiten uit de maatschappij is het ergste wat er is". Barend laakte ook de houding van Vitesse zelf. De club is namelijk zonder enig bezwaar afgereisd naar Abu Dhabi en accepteerde daarmee kritiekloos dat een van de leden werd uitsloten vanwege zijn afkomst. In plaats daarvan had Vitesse meteen naar de KNVB moeten stappen. Dan Mori is, net als elke buitenlandse speler, lid van de KNVB. Het argument van Vitesse dat het aan tijd ontbrak om maatregelen te kunnen nemen is volgens Barend ongegrond. De KNVB is 24 uur per etmaal bereikbaar. Hij verweet Vitesse slap optreden en onderbouwde dat met een heel duidelijke opmerking: "Voor de speler is het een onmogelijke minachting dat ze hem in de kou hebben laten staan". Minister Dijsselbloem was ook te gast in hetzelfde programma en sloot zich aan bij Barend. Hij zei verbaasd te zijn over de zwakke reactie van Vitesse en vooral ook over de KNVB. Die bond houdt zich met name bezig met discriminatie en racisme op en om het veld. Het uitsluiten van Mori is een goed voorbeeld daarvan, waarvan de KNVB had horen te zeggen dit beslist niet te accepteren.

Ook Kamerleden verweten de Vitesse een 'slappe houding' en bovendien 'lafheid' vanwege de beslissing. Uiteindelijk heeft Vitesse het gebeuren wel gemeld bij de KNVB. Die heeft, ondanks zijn mooie doelstellingen, helaas weinig ondernomen. In een artikel op de site van het CIDI staat o.a. dat 'uit een reactie van de KNVB het er op zou lijken dat het ministerie van Buitenlandse Zaken afzijdigheid heeft geadviseerd'.

In de Volkskrant verscheen op 10 januari een artikel waarin o.a. wordt genoemd dat verzekeraar Menzis, een van de hoofdsponsors van Vitesse, publieke excuses eist van de eredivisieclub voor het niet meenemen van de Israëli Dan Mori naar een trainingskamp in Abu Dhabi. Rogier van Boxtel, voorzitter van de raad van bestuur van Menzis, schrijft in zijn brief aan Vitesse dat 'voetbal mensen in beweging brengt en mensen in de samenleving bij elkaar brengt, ongeacht ras, geloof, geaardheid en huidskleur. Voetbal draait om teamgeest'. En gelijk heeft hij. Het uitsluiten van iemand om zijn afkomst is immers zeker geen teamgeest.

De Wereldvoetbalbond FIFA, waarbij Vitesse is aangesloten, reageerde ook op de situatie rondom Dan Mori en heeft in een statement laten weten dat elke voetballer overal moet kunnen spelen zonder welke vorm van discriminatie dan ook. Dat zijn mooie woorden, maar nog geen daden. De NOS meldde vorige dinsdag dat de FIFA vooralsnog geen sancties aankondigt. Voor elk toernooi van de FIFA geldt dat het organiserende land hiervoor garant moet staan, maar bij andere evenementen kan hij slechts een blijvend beroep doen op de medewerking van de voetbalwereld. Met andere woorden, de bond kon, of wilde, de VAE niet dwingen om Mori toe te laten.

De Israëlische ambassade in Den Haag veroordeelde Vitesse omdat die club toeliet dat Mori de VAE niet in kwam en noemt de discriminatie van Mori 'triest'. Juist sport zou boven politiek moeten staan, meent de Israëlische vertegenwoordiging terecht.

Na de oproep van Menzis bood Vitesse zaterdag excuses aan voor de gang van zaken. Zij stelde dat een Duits bureau de visums had geregeld, maar de voor Mori vereiste uitnodigingsbrief uit de VAE niet was binnengekomen. De ambassade van de VAE beweerde nooit een visumaanvraag te hebben ontvangen, maar het is zeker niet ondenkbaar dat de Israëliër gewoon niet welkom was in Abu Dhabi, zeker omdat dit niet de eerste keer was dat een Israëlische sporter werd geweigerd.

Het zou niet alleen sportief, maar ook correct zijn geweest wanneer Vitesse had afgezien van deelname aan het trainingskamp zonder Mori. Bovendien had Trouw deze ernstige zaak nooit onder het mom van 'een storm in een glas water' mogen afdoen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten