De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney hield zondag 29 juli een toespraak in Jeruzalem waarin hij zijn steun aan Israël betuigde. Hij en de VS zullen niet wegkijken van Iran. Zijn adviseur voor buitenlands beleid, Dan Senor, heeft gezegd dat Romney Israël zou steunen wanneer het besluit militair geweld te gebruiken tegen Iran om de ontwikkeling van nucleaire wapens daar te stoppen. In een bewerkt ANP artikel in Trouw wordt dat standpunt, wat nog niet eerder door Romney zou zijn ingenomen, oorlogszuchtig genoemd. Echter de VS hebben, naast Israël, al eerder te kennen gegeven een militaire operatie tegen Iran op termijn niet helemaal uit te kunnen sluiten.
De grote vraag is wie werkelijk oorlogszucht nastreeft. Iran stelt dat hun nucleair programma alleen vreedzame doeleinden kent, door het ontwikkelen van kerncentrales en medische radio-isotopen. Maar de bevindingen van het Internationaal Atoomagentschap, zoals gemeld in een rapport van november 2011, liegen er niet om. "Het IAEA zegt dat sommige geheime activiteiten van Iran weliswaar vreedzame toepassingen hebben, maar dat 'andere specifiek voor kernwapens zijn'. In een bijlage van dertien kantjes staan door het IAEA en inlichtingendiensten verzamelde gegevens vermeld, waaruit zou blijken dat Iran werkt aan alle onderzoek aspecten die nodig zijn voor het maken van een kernwapen, zoals het geschikt maken van een kernlading voor een raket". Dit laatste valt totaal buiten de bedoeling van het non-proliferatieverdrag". Een logische vraag is dan wat Iran met nucleaire wapens zou gaan doen. Iran roept herhaaldelijk op tot de vernietiging van Israël. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft verschillende keren gezegd dat hij Israël van de kaart wil vegen. Iran is daarmee het enige land ter wereld dat daadwerkelijk oproept tot de vernietiging van een ander land. Een dergelijke oproep mag beslist niet worden weggekeken. Dat heeft president Barack Obama zich al ter harte genomen. Hij heeft afgelopen 27 juli op het Witte Huis ongewoon veel werk gemaakt van de ondertekening van een wet die de militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Israël versterkt
Er zijn mensen die de uitspraken van Ahmadinejad anders opvatten. Zij gaan daarbij uit van een Arabische manier van uitdrukken. De Iraanse president zou alleen maar bedoeld hebben om het Israëlische regime te vernietigen en niet Israël zelf. Alhoewel zo'n interpretatie een mogelijk onderscheid, als dat er is, zou aangeven tussen vernietiging van een land of alleen het regime daarvan, is dit bepaald ook niet vredelievend. De gevolgen van zo'n uitspraak kunnen heel desastreus uitpakken voor Israël. Het is menselijk gezien onmogelijk om in een dergelijk geval rustig te blijven toekijken. Diplomatie heeft hierbij heel belangrijk werk te doen. Maar wanneer dàt niets oplost dan zal Israël helaas andere middelen moeten gebruiken. Het verleden heeft in dit geval geleerd dat niets doen levensgevaarlijk kan zijn. En wie legt eigen leven in de waagschaal? Niemand, dus ook Israël niet. Wie dat oorlogszucht noemt heeft geen oog voor de positie van een land waarvan in alle talen in elk geval al het regime met vernietiging wordt bedreigd.
Tjalling Tjalsma.
Bronnen:
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/08/geheime-experimenten-iran-voor-ontwikkeling-nucleaire-wapens/
http://www.palestina-komitee.nl/soemoed/40/470
Geen opmerkingen:
Een reactie posten